PROLON: Dieta imitująca głodówkę - czerp korzyści z 5-dniowej głodówki jedząc
Czym jest Prolon?
ProLon® to 5-dniowy program żywieniowy, który silnie stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające , przyczyniając się jednocześnie do uregulowania poziomu wskaźników związanych z procesem starzenia takich jak np. cholesterol, glukoza na czczo, procesy zapalne.
Jest pierwszym na świecie programem żywieniowym składającym się ze zdrowych, naturalnych składników spożywanym przez 5 dni. Składniki te jednak nie są rozpoznawane przez organizm jako żywność. To utrzymuje organizm w stanie głodówki, czyli można powiedzieć, że jest to głodówka z jedzeniem.
Rezultaty
- zmniejszenie masy ciała i tkanki tłuszczowej
- regeneracja przez wzrost poziomu komórek macierzystych
- utrzymanie glukozy na prawidłowym poziomie
- utrzymanie CRP na prawidłowym poziomie
- utrzymanie trójglicerydów na prawidłowym poziomie
- utrzymanie ciśnienia krwi na prawidłowym poziomie
- zachowanie gęstości kości
- zmniejszenie poziomu IGF-1 (markera starzenia)
- utrzymanie insuliny na prawidłowym poziomie
- utrzymanie cholesterolu na prawidłowym poziomie
- zmniejszenie ilości tłuszczu trzewnego
Potrawy Prolon dostarczane się w 5 małych pudełkach ( po jednym na każdy dzień), w których znajdują się batoniki energetyczne, zupy, różnorodne przekąski, napoje i suplementy, wszystkie przebadane i starannie dobrane, w celu odżywienia ciała i promowania pozytywnych zmian we wskaźnikach metabolicznych, odmładzania komórek, zmniejszenia stanu zapalnego i zdrowego starzenia się. W trakcie tego 5- dniowego programu spożywasz każdego dnia tylko to co znajduje się w pudełku na dany dzień.
Program żywieniowy zawiera maksymalnie 1150 kalorii pierwszego dnia i maksymalnie 800 kalorii w dni 2-5.
Dla kogo?
Prolon jest przeznaczony dla pacjentów, którzy mają za wysoką masę ciała, otyłość brzuszną i chcą poprawić stan swojego zdrowia poprzez obniżenie poziomu glukozy na czczo, ciśnienia krwi, cholesterolu, trójglicerydów i białka c-reaktywnego. Dodatkowo dla pacjentów, którzy chcą utrzymać właściwy poziom komórek macierzystych i insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Prolon jest także polecany osobom zdrowym, które chcą starzeć się wolniej i w zdrowiu.
Jak często pacjent powinien przyjmować 5-dniowy program żywieniowy Prolon?
W zależności od masy ciała, podstawowych poziomów kluczowych faktorów stanu zdrowia i po kontroli oraz rekomendacji lekarza prowadzącego.
Dla pacjentow z nadwagą i tych którzy starają się prowadzić zdrowy tryb życia oraz poprawić przebieg procesu starzenia zaleca się przyjmowanie Prolon 3-12 razy w roku.
Dla pacjentów zdrowych 2-3 razy w roku.
ProLon® nie jest zalecany dla
- Osób poniżej 18. roku życia
- Kobiet w ciąży lub karmiących piersią
- Osób uczulonych na orzechy lub soję
- Osób z indeksem masy ciała (BMI) <18
- Osób ze zdiagnozowaną poważną chorobą, chyba że stosowanie ProLon zostało zatwierdzone na piśmie przez lekarza specjalistę
- Osób silnie osłabionych chorobą lub procedurami medycznymi
- Osób przyjmujących leki, których przyjmowanie może być niebezpieczne przy spożywaniu diety z ograniczoną ilością kalorii, chyba że stosowanie zostało zatwierdzone na piśmie przez lekarza specjalistę.
- Osób z cukrzycą (typu 1 i typu 2), chorobami sercowo-naczyniowymi i nowotworami, chyba że stosowanie zostało zatwierdzone na piśmie przez licencjonowanego lekarza. ProLon® nigdy nie powinien być łączony z lekami obniżającymi stężenie glukozy, takimi jak metformina lub insulina
- Głodówka jest niedozwolona u osób z określonymi chorobami metabolicznymi, które wpływają na glukoneogenezę
- Osób z historią poważnych chorób serca, w szczególności z niewyrównaną zastoinową niewydolnością serca, klasy 2 wg NYHA lub większą lub LVEF <40% w przypadku jakiejkolwiek wcześniejszej oceny
- Osób z przypadkami omdleń z powodu ograniczenia kalorii lub z powodu innych chorób współistniejących
- Osób, które mają specjalne potrzeby dietetyczne niezgodne z planem posiłków firmy ProLon
- Osób z zaburzeniami pracy wątroby lub nerek, na które mogą mieć wpływ niska zawartość glukozy i białka w diecie